неділя, 28 серпня 2016 р.

Десять заповідей батькам майбутнього першокласника

- Починайте "забувати" про те, що ваша дитина маленька. Давайте їй посильну роботу вдома, визначте коло її обов'язків. Зробіть це м'яко: "Який ти у нас уже великий, ми навіть можемо довірити тобі помити посуд"
- Визначте загальні інтереси. Це можуть бути як пізнавальні (улюблені мультфільми, казки, ігри), так і життєві (обговорення сімейних проблем, покупок).
- Залучайте дитину до домашньої економіки. Поступово привчайте порівнювати ціни, орієнтуватися в сімейному бюджеті (наприклад, дайте гроші на хліб і на морозиво, коментуючи суму на той чи інший продукт).
- Не лайте, тим більше - не ображайте дитину в присутності сторонніх. Поважайте її почуття й думки. На скарги з боку навколишніх відповідайте: "Спасибі, ми обов'язково поговоримо на цю тему".
- Навчіть дитину ділитися своїми проблемами. Обговорюйте з нею конфліктні ситуації, що виникли з однолітками і дорослими. Цікавтеся її думкою, тільки так ви зможете сформувати в неї правильну життєву позицію.
- Постійно говоріть із дитиною. Були в кіно, (на концерті, святі)  - нехай розповість, що більше всього сподобалося.
- Відповідайте на кожне запитання дитини. Тільки в цьому випадку її пізнавальний інтерес збережеться.
- Постарайтеся хоч іноді дивитися на світ очима вашої дитини, це основа взаєморозуміння.
- Частіше хваліть вашу дитину. На скарги про те, що щось не виходить, відповідайте: "Вийде обов'язково, тільки потрібно ще раз спробувати". І самі вірте, що ваша дитина зможе, треба тільки допомогти.
- Не будуйте ваші взаємини з дитиною на заборонах. Погодьтеся, що вони не завждирозумні. Завжди пояснюйте причини ваших вимог, пропонуйте альтернативу.







Немає коментарів:

Дописати коментар